De 101 van Alaoui – Durf en diversiteit

De 101 van Alaoui – Teamleider Social Work

Deel deze 101!

Terug naar het overzicht

Durf en diversiteit

“In 1996 kwam ik van Marokko naar Nederland. Ik was begin twintig en ik sprak geen woord Nederlands. Dat is heftig, want ik doe graag mee en heb ambities. Ik moest aan de bak en dat was best zwaar in de eerste jaren. Vijf jaar later startte ik met de studie Social Work bij Inholland. De taal sprak ik inmiddels en ik was gedreven om me verder te ontwikkelen. Dat lukte en na mijn afstuderen ging in aan het werk, om na een korte omzwerving in 2008 in dienst te treden bij Inholland. Ook nog eens in het team dat verantwoordelijk is voor mijn voormalige opleiding. Blijkbaar viel ik op, want nu ben ik zelfs teamleider. Van student naar teamleider bij Inholland binnen enkele jaren. Ik ben het levende bewijs dat Inholland staat voor durf en diversiteit en dat we een hogeschool voor iedereen zijn.
Dat zie ik ook als ik rondkijk binnen onze hogeschool. Zo hebben we al jarenlang een dove studente in huis. Zij heeft continu een gebarentolk bij zich, maar maakt verder gewoon deel uit van de groep. Iedereen vindt dat volkomen normaal. Docenten en studenten geven haar alle ruimte die ze nodig heeft om te studeren en zich te ontwikkelen. Dat lukt zeer goed. Sterker: ze is een van onze beste studenten en haalt hoge cijfers. Ik vind het vooral mooi dat we op deze manier in de praktijk laten zien dat iedereen erbij hoort en dat je hier dromen kunt waarmaken.
Natuurlijk zijn er ook grenzen. Je kunt erg veel leren, maar sommige competenties moeten ook enigszins in je zitten. We hadden bijvoorbeeld jarenlang een student met autistische trekken op de hogeschool. Die jongen viel op: hij liep altijd met een koptelefoon door de gangen. Goede cijfers scoorde hij, geen enkel probleem. Maar na drie jaar kon hij helaas niet verder, omdat hij vastliep op zijn contact met en begeleiding van cliënten. Dat is logisch voor een autistische jongen, maar helaas wel belangrijk in het dagelijkse werk met cliënten. Het viel mij en mijn collega’s zwaar om hem te vertellen dat hij niet verder kon en moest stoppen met zijn studie. Geen diploma ging halen. Echt een moeilijk moment voor ons beiden, maar ook dat hoort erbij.”