De 101 van Ingrid – Afstuderen moet een feestje zijn

De 101 van Ingrid – clustermanager Business Finance & Law Rotterdam

Deel deze 101!

Terug naar het overzicht

Afstuderen moet een feestje zijn

“Afstudeermomenten waren vroeger een ware happening bij Inholland. Studenten studeerden vaak nog aan het einde van een studiejaar af en dit leidde tot grote, uitbundige diploma-uitreikingen. Tijden zijn veranderd. We hebben onderwijs op maat en de opleidingseisen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De nadruk ligt daardoor meer op het proces en op de inhoud. Studenten volgen een individueler traject en afstudeerders komen in kleinere groepjes voor hun diploma.
Maar daardoor raakt de mens achter de student soms uit het zicht en vergeten we successen te vieren. Zelf werd ik daar vorig jaar ineens hard mee geconfronteerd. Een studente kwam in tranen bij me, omdat ze bang was dat ze haar studie niet kon afmaken. Ze was boos en verdrietig. Haar opleiding International Business Languages (IBL) ging op korte termijn op in de nieuwe brede bachelor Business Studies. Dat betekende een harde deadline voor haar en haar medestudenten. Als ze niet op tijd zou slagen, zou ze eindigen zonder diploma. En dus zonder kansen. Haar emoties raakten mij. Ik besefte me ineens weer dat onze inhoudelijke begeleiding van studenten weliswaar intensief en goed is, maar dat een diploma halen meer betekent dan voldoen aan bepaalde opleidingseisen.
Met een team van docenten hebben we samen met haar een plan gemaakt en zijn we haar actief gaan begeleiden. We hielden continu contact met appjes en mails om haar te blijven motiveren. Ze werkte zelf ontzettend hard en uiteindelijk lukte het haar om te slagen. Vóór de deadline. Natuurlijk was ik erg blij met dit resultaat en ik wilde haar feliciteren met een bos bloemen. En terwijl ik met die bloemen door de gangen van de hogeschool liep, dacht ik: ja, zo was het vroeger ook. Afstuderen moet een feest zijn. Dat verdienen de studenten. Natuurlijk houd ik oog voor het HBO-niveau, maar ik nam me direct voor om vooral successen te vieren met de studenten. Want studeren is hartstikke mooi en heeft grote impact op het toekomstige leven van jonge mensen.”