De 101 van Danny – Ik koos toch voor mezelf

De 101 van Danny
Student Maatschappelijk werk & Dienstverlening

Deel deze 101!

Terug naar het overzicht

Ik koos toch voor mezelf

“Mijn ouders hadden hoge verwachtingen van mij. Voor hen stond het vast: na de havo zou ik doorstuderen aan het hbo. Een economische studie, dat was logisch voor hen. Zelf wist ik het niet zo goed. Kon niet kiezen. De suggesties van mijn ouders vond ik niet gek. En ik startte met een hbo-studie Logistiek & Economie. Het vakgebied van mijn vader.
Mijn studieresultaten waren niet slecht, maar mijn motivatie om te leren, kelderde sneller dan de beurskoersen tijdens de financiële crisis. De economische vakken zeiden met niets. Binnen een jaar besloot ik dat ik beter kon stoppen. Mijn ouders schrokken toen ik deze optie met hen besprak. Zij stelden voor om een soortgelijke studie op mbo-niveau te gaan doen. Dat verbaasde me. Het hbo zag ik zitten en ook mijn vrienden bevestigden dat ik de hogeschool makkelijk aankon. Volgens hen had ik alleen de verkeerde studie gekozen, kan gebeuren.
De studiekeuze was voor mij hét moment in mijn leven dat ik mij losmaakte van mijn ouders. Een moeilijk moment: ze vonden het echt niet leuk. Ik nam een besluit dat goed was voor mijzelf, maar tegelijkertijd tegen de wil van mijn ouders in ging. Niet om dwars te liggen, maar omdat ik naar mezelf durfde te luisteren, te vertrouwen op mijn eigen kennis. Om nieuwe dingen te leren, die ik wilde leren.
En zo stapte ik over naar een totaal andere studie: Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Een opleiding met minder economische vooruitzichten, maar die voor mij de belofte van een gouden toekomst in zich had. Nog één vak moet ik halen, dan ben ik afgestudeerd. Een baan heb ik al, als woonbegeleider bij het Centrum voor Dienstverlening in Rotterdam. Gaaf werk, waar ik jongeren tussen de achttien en drieëntwintig begeleid. Mannen blijken erg gewild in de maatschappelijke dienstverlening, mooi meegenomen. Ik doe nu waar ik goed in ben en ik vind het nog leuk ook. Dat is het belangrijkste. Nu mijn studie is afgerond, vertelden me ouders me laatst voor het eerst dat ze trots zijn op me. Het was een goede keuze. De mijne.”