De 101 van Pia – Levenslang leren

De 101 van Pia
Studentcoach Creative Business

Deel deze 101!

Terug naar het overzicht

Levenslang leren

“Een leven lang leren en ontwikkelen, dat vond ik altijd een mooie gedachte. Het daadwerkelijk doen, vraagt om moed. Dat ervoer ik zelf toen de crisis uitbrak in 2008. Ik was zelfstandig communicatieadviseur, maar doordat de economie vastliep, had ik steeds minder werk en droogde mijn netwerk op. Ik was halverwege de vijftig en besloot ervoor te gaan: ik had nog veel ambities! Mijn carrière gaf ik een draai: van adviseur naar coach.
Dat betekende investeren en leren. Ik begon aan een coachopleiding en verdiepte me twee jaar lang in deze nieuwe materie. Ik bleek er goed in te zijn en stap voor stap wist ik na de opleiding een bloeiende praktijk op te bouwen. Zo raakte ik actief voor hogescholen die langstudeerders doorverwijzen naar mij. Dit zijn studenten die moeite hebben om af te studeren. Hun eerste vraag ligt natuurlijk op het gebied van studie. Denk aan motivatiegebrek of niet kunnen plannen. Maar vaak ligt er achter die vraag een dieperliggende oorzaak. Bijvoorbeeld privéproblemen, onzekerheid of depressie. Persoonlijke zaken die niet zelden een obstakel vormen voor studiesucces. Samen met de student bespreek ik deze obstakels en ruimen we ze uit de weg. Dat kan betekenen dat studenten besluiten om te stoppen met hun studie. Ook dat kan een verlichtend besluit zijn. Het gaat erom dat ze weer verder kunnen met hun leven.
Ik leer veel van de studenten, bijvoorbeeld dat er niet één oplossing is. Ieder mens zit anders in elkaar en gaat op een eigen manier om met moeilijkheden. Dat leidt tot inspirerende gesprekken en inzichten, ook voor mij. Tijdens mijn coachopleiding ontdekte ik dat ik een klik heb met jonge mensen. Het is een van de redenen dat ik met studenten werk. Het afgelopen jaar heb ik er ruim 250 begeleid. Ik ben blij dat ik het aandurfde om de stap te nemen naar coaching. Dankzij dit werk heb ik echt geleerd open staan voor anderen, daar gaat het om. Alleen dan kun je helpen en dan nog: uiteindelijk doen ze het zelf.”