Meriam_square

De 101 van Meriam – Plotseling uit mijn leven

De 101 van Meriam – managementassistent

Deel deze 101!

Terug naar het overzicht

Plotseling uit mijn leven

“Als alleenstaande, werkende moeder heb ik een druk bestaan. Mede dankzij mijn moeder draaide mijn leven perfect. Maar in 2013 overleed zij, totaal onverwacht. Van het ene op het andere moment was zij uit mijn leven verdwenen. Dat was een enorme klap. En in die emotionele achtbaan moest ik er zijn voor mijn dochter, mezelf overeind houden en blijven werken.
Ik heb mijn moeder begraven op een zaterdag en de maandag erna ging ik direct weer aan de slag bij Inholland. Dat hoefde niet, maar ik wilde het zelf. Het werk gaf me afleiding, houvast. En ik kon goed praten met mijn leidinggevende. Daar kon ik mijn verhaal kwijt en die was erg begripvol, dat hielp me om de hele situatie te verwerken. Ik leerde al snel dat mijn moeder een enorme hulp was geweest voor me tijdens haar leven. Wat eerst de normaalste zaak van de wereld was, bleek nu een hoop geregel. Mijn moeder deed best veel en na haar dood vroeg ik me regelmatig af of ik het wel alleen af kon.
Het was niet gemakkelijk. Maar ik knokte me er doorheen. En ik leerde veel nieuwe dingen. Zo durf ik nu hulp te vragen aan anderen als ik dat nodig heb, bijvoorbeeld aan mijn collega’s. Met mijn dochter heb ik ook vele gesprekken gevoerd. Ik legde haar uit dat we het nu vooral samen moeten doen en dat ik haar hulp daarbij hard nodig heb. Dat begreep ze en ze draagt nu ook haar steentje bij, ze is echt zelfstandiger geworden. Zelf ben ik er ook sterker uit gekomen.
Een collega zei eens tegen me: ‘Je moet zorgen dat je onmisbaar wordt’. Maar door de dood van mijn moeder heb ik geleerd dat dit onzin is. Niemand is onmisbaar op zijn of haar werk. Ik zal me altijd voor honderd procent geven bij Inholland, maar mijn gezondheid staat op één. Wanneer het fysiek of mentaal niet meer gaat, kun je ook niet van waarde zijn op je werk. Daar let ik goed op, want ik heb een dochter voor wie ik er nog lang wil zijn.”